Jídelní lístek edookit

Máme další úspěchy v soutěžích, zaperlili kuchaři

Při soutěži Studuj gastro, která probíhala v lednu a v únoru, byla důležitá podpora všech, kteří na sociálních sítích sledovali příspěvky od našich budoucích kuchařů-číšníků. Žáci spolu s paní učitelkou Ilonou Hrevuš vymýšleli různé aktivity, z nich pak zveřejňovali videa či fotografie. „Děkujeme všem, že jste nás sledovali, lajkovali a drželi nám palce, třeba když jsme se učili správně načepovat pivo, udělat ten nejvíc mňam burger a steak či krásný dort. A ještě jednou dík za nevšední lidský přístup těm, co se zapojili, když jsme zveřejnili příběh naší bývalé studentky Katky. Život zkrátka přináší různé situace - včetně nelehkých,“ poznamenala paní učitelka Hrevuš.

 

Výběr TOP 10 nebyl lehký

Soutěže se zúčastnily desítky gastronomických škol z celé České republiky. „Výběr Top desítky nebyla zdaleka lehká záležitost. Byla zohledněna zejména obsahová stránka přidávaných příspěvků a jejich relevantnost k podpoře gastronomie,“ sdělila za porotu Iveta Kocmanová, manažerka a koordinátorka z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Trojici nejlepších organizátoři zveřejní v květnu v Praze.

 

Svěží předkrm

Dalším zmíněným úspěchem je 3. místo v kategorii „Předkrm“ v 6. ročníku gastronomické soutěže KUCHAŘ VYSOČINY JUNIOR 2022 open. Uskutečnila se 5. dubna v Havlíčkově Brodě a se svěžím předkrmem z kuřecích jater zabodovala žákyně Martina Korešová.

Do kuchařského klání se pod záštitou radního kraje Vysočina Jana Břížďaly zapojilo celkem 11 škol z Vysočiny a dalších regionů, přijeli účastníci dokonce až ze slovenské Nitry. V porotě zasedli odborníci z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Soutěžilo se a posléze vyhodnocovalo ve třech kategoriích: „Předkrm“ 1. až 3. místo, „Hlavní chod“ 1. až 3. místo a „Týmy“ 1. až 3. místo. S Martinou Korešovou se zúčastnila ještě její spolužačka Veronika Veselá. V týmech pak dívky celkově obsadily úžasnou 4. příčku!

 

V hlavní roli kuře

V zadání bylo připravit na místě čtyři porce předkrmu a čtyři porce hlavního chodu s omáčkou a minimálně jednou přílohou. Povinnou surovinou pro předkrm byla kuřecí játra, pro hlavní chod kuře.

„Náš tým zvolil jako soutěžní předkrm kuřecí játra na portském víně s kuskusem, cuketou, chilli, marinovanou šalotkou a brusinkovým pyré. Jako hlavní chod křupavé kuřecí stripsy s odlehčeným kedlubnovým salátem Coleslaw, pečenou bramborou a tatarskou omáčkou,“ uvedla paní učitelka Ilona Hrevuš, která žákyně připravila a doprovázela na soutěž. „Skvělá práce, děkuji Martině, která předkrm vařila. Pochvalu je však třeba vyjádřit i Veronice, nejen za obratnost a operativnost, ale především za její týmovou práci,“ zdůraznila učitelka.

Prostě bravo a jen tak dál!

Kuchař Vysočiny junior 2022 open

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 7. 12. 2024 (sobota) OD 8:00 -12:30