Pro mnohé žáky naší školy gastronomického oboru byla pondělní exkurze do Rajhradských klášterních sklepů první zkušeností s degustací vín.
Jak se má sklenička správně uchopit, naklonit k rozpoznání jiskry vína, dokázat ve víně objevit různé vůně a chutě? Celým světem vína od samotné výroby nás provázel zkušený vinař Jiří Ruibar.
Dozvěděli jsme se například, že Rajhradské klášterní sklepy jsou staré již od roku 1692 , ochutnali jsme víno Pét-Nat , seznámili se s vinařskými pojmy , prohlédli si celé prostory sklepů a jejich vybavení a nakonec jsme si zahráli kvíz . Někteří šťastlivci si odnesli sommelierskou vývrtku a 3 litry moštu!
A jak hodnotí exkurzi samotní žáci?
"Pan vinař Jiří byl skvělý, velice zkušený ve svém oboru, odborně nám vysvětlil způsob degustace, vtipně a poutavě nám předal nové informace. Byl to jeden z nejhezčích dnů na škole."